Napelem mint befektetés

Háztartási méretű kiserőművek, mint tervezhető és stabil befektetések

Ezen az oldalon:

Alapvetően, nem minden jó befektetés pénzügyi világhoz kötődik. A klasszikus pénzügyi termékeken kívül, vannak olyan, nem mindenki által ismert, csak egy szűk réteg által felismert lehetőségek, amelyek komperatívak egy klasszikus megtakarítási-, befektetési konstrukcióval.

Ezen az oldalon az általam is javasolt befektetési célú, központi hálózatra áramot termelő napelemes rendszerekről, mint befektetésről fogok írni.

Napelemes rendszer, mint befektetés

Magyarországon áltagosan 1000-1100 hasznos napsütéses órával számolhatunk. Egy napelemes rendszer, ezt az időtartamot hasznosítja a fotovoltaikus effekt használatával, hogy egyenáramot állítson össze. A sorba kötött panelek egyenáramát egy inverternek nevezett eszköz váltóárammá alakítja. A szolgáltató kétirányú mérést lehetővé tevő speciális órájának segítségével méri a rendszer éves termelését, és a közös hálózatba visszatermelt árammennyisége. A szakemberek a rendszer méretét úgy tervezik meg, hogy az éves termelés egyenlő vagy nagyobb legyen az éves fogyasztásnál. Így nem fizet az áramszolgáltatónak, a havonta érkező számlát lenullázta.

Egy rendszer teljes költsége körülbelül 6-8 év alatt térül meg annak paramétereitől függően, azaz ennyi idő kell, amíg annyi áramot elhasznál, amennyinek a költségébe a rendszer került. A napelemek élettartama pedig gyártói garanciák alapján 20-25 évben mérhetőek.

Egy átlagos négy fős család, családi házban a statisztikák szerint közel 15.000 forintot fizet havonta az energiafelhasználása után. A legtöbb családfő valamilyen formában vezeti az otthonuk költségeit: van egy kiadás oldal, van egy bevétel oldal, és hónap végén reménykedünk, hogy az utóbbiban még marad valamennyi. A napelemes rendszer, mint befektetés, olyan konstrukció, ami a költség oldal egy jelentős, havonta érkező és kifizetendő tételét, átrakja a bevétel oldalra; a pénzt pedig amit sárga csekkel feladott, vissza pénztárcájába, oda ahová az való.

Ahhoz, hogy a napelemes rendszerről, valóban befektetésként tudjunk beszélni, a szektornak jelentős átalakuláson kellett keresztülmennie: fel kellett nőnie. A konstrukció biztonságát három körülmény, a jogi és állami környezet, a technikai környezet, valamint az energiaátvételi környezet változása tette lehetővé. A dolog nem bonyolult, és már nem kockázatos. Kalkulálható, tervezhető, érthető: hiszen ahogy írtam, felnőtt a szektor.

Jogi- és állami környezet

Bármi, ami elindul és sikeres lesz, egyre több embert érdekel és foglalkoztat, elkerülhetetlen, hogy véleményt mondjon róla az állam: az Európai Unióban és Magyarországon sem történt ez másképp.

Az Európai Unió hozzáállása a napelemes rendszerekhez rendkívül pozitívan kezdődött: egy környezetbarát eszköz, amivel kiválthatók a korábban kiírthatlannak tűnő környezetszennyező szénerőművek. A szélenergiához képest tervezhetőbb, a vízierőművekhez képest költséghatékonyabb megújuló erőforrások támogatására jelentős forrásokat kötöttek le.

Egyetlen egy jelentős gond volt a dologgal: maga a napelemes panelok. Tudni kell, hogy csak maréknyi cég foglalkozik a napelemekhez szükséges kristályok gyártásával, és ezek közös tulajdonsága hogy Ázsiában találhatóak. A napelemes panelek jóindulatúan vett egyszerűsége nem tette lehetővé, hogy az európai gyártók versenyelőnybe kerüljenek, így hosszú éveken keresztül az Unió vámokkal szabályozta a kínai gyártókat, és tartotta a panelek árát magasan. Végül az elmúlt években, a közös piacot megnyitottak bizonyos, magas minőséget képviselő kínai gyártók előtt, így csökkentve a lakosság számára elérhető rendszerek árát, és lehetővé téve a megépített rendszerek számának meredek növekedését.

Magyarország kormánya 2019-ben több különböző konstrukcióban támogatja a lakosság napelemes igényeit: beszéljünk például az Otthon Melege Programról, vagy éppen a 0% kamattal rendelkező, államilag támogatott hitelekről, a magyar állam elkötelezte magát az állampolgárok napelemes rendszerei mellett, és a tevékenységet egyértelműen támogatja. Ennek oka, hogy felismerte a fontosságát: egy kormányzati program keretében 2015-2017 között a legtöbb közintézmény, és minden kormányablak szabad tetőfelületére napelemes rendszer került.

Technikai környezet

Korábban gyakori vád volt, hogy a rendszer integráns részei előbb mennek tönkre, mint a napelem megtérülne, így veszélyeztetve a megtérülést. A szektor idősödésével ez a probléma megoldódott: mind a gyártói, mind a telepítői/üzemeltetői piac letisztult, és jellemzően már nem olyan cégek végzik a telepítést, akiknek az irodája egy szlovákiai garázs.

A piac egyik legnagyobb cége, az EU-Solar Zrt. például az általa forgalmazott német minőséget képviselő Growatt inverterek legnagyobb disztribútora, önálló, magyarországi szervízháttérrel rendelkezik, ami mellett bátran ad akár 10 éves garanciát is az általa forgalmazott eszközökre. Nem fog eltűnni, és nem tervezi, hogy nem veszi fel Önnek a telefont, hogyha baj van.

A technológia fejlődése pedig közel inkrementális: aki öt éve döntött a napelem mellett, most azt tapasztalhatja, hogy azonos teljesítményt kap fele áron, vagy kétszer akkora teljesítményt telepíthet a tetőre, ugyanannyiért.

Szintén érdekes fejlemény, hogy a napelemes rendszer termelése, azaz az abba fektetett pénz akár egy lakásbiztosítással is védhető: egyre több biztosító szerepelteti kötvényeiben az opciót, és dolgoz ki ahhoz illő policykat.

A technológiai fejlődésből adódon csökkenő ár, valamint a garanciával és akár biztosítással is védhető befektetés együtt jelzi, hogy a régi tapasztalatok már nem relevánsak: a napelembe tett pénz egy okos döntés.

Energiaátvételi környezet

Jó néhány évvel ezelőtt, egy akkori államtitkár váltig állította kamerák előtt, hogy azért nem jó ötlet a napelem, mert amikor nincs napsütés, akkor is szükségünk van áramra.

Magyarországon napelemes rendszer alatt, legtöbbször a központi hálózatra visszatermelő, szolgáltatói szakszóval élve Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) megoldásról beszélünk. Ennek lényege az, hogy a háztartásunk tetején termelő napelempanelek áramtermelése visszatöltődik az áramhálózatba. Azaz a mi termelésünk belekerül a magyar áramhálózatba, és azon keresztül a nagy európai hálózatba. Ez alapvetően a szolgáltatónak jó dolog: olyan áramhoz jut, amit nem neki kell előállítani. A fogyasztónak szintén jó, hiszen amit megtermelt, azt a szolgáltató „tárolja” számára, és így napsütés hiányában is az általa megtermelt energiát tudja használni, visszakapja az általa megtermelt mennyiséget a hálózatból.

Azonban, mint tudjuk az áramszolgáltatókhoz hasonló monopol helyzetű cégek nem a kedvességükről híresek: ha rajtuk múlna a rendszer nem lenne igazságos és arányos feltétlenül. Ezért azt, hogy a szolgáltató adott áron átvegye, és az áramot megtermelő fogyasztójának igény esetén azt azonos áron visszaadja, az állami szabályzás, a Kötelező Átvételi rendszer(KÁT) felelős.

Az ezt szabályzó kormányrendelet, biztosítja számunkra, hogy a szolgáltató átvegye az általunk termelt energiát, és azt ne drágábban adja vissza részünkre, így védve a napelemes rendszerek megtérülését.

Hogyan tovább?

Természetesen, az állami és jogi környezet, valamint a technikai- és szolgáltatói környezet stabilitásán kívül, rengeteg olyan szempont van az Ön számára, ami befolyásolhatja a konstrukció sikerességét. Beszéljünk az optimális tájolásról, komplex energetikai igényekről, forráskeresésről, vagy a tető alkalmasságáról, a legcélszerűbb ennek megállapítására, a tőlem való ajánlatkérés és közösen elkészített kalkulációi. Díjmentesen felmérem és kiszámítom az Ön számára legoptimálisabb megoldást, amennyiben szeretné, a folyamatot elkezdheti most azonnal.

Amennyiben érdekli az Ön egyedi lehetőségeire szabott ajánlat, lépjen velem kapcsolatba bátran, vagy kalkuláljon Önállóan az alábbi felületen.

Jó befektetések nem csak bankokban lehetnek!

Én sem kizárólag pénzügyi termékeket szeretnék Önnek javasolni, hanem olyan személyre szabott, kiforrott és stabil konstrukciókat a hálózatra folyamatosan áramot termelő napelem!

A napelem mint befektetés

A magyar városok, falvak és a táj néhány éve visszafordíthatatlanul megváltozott. Ugye Ön is észrevette, hogy mennyi családi ház tetejére kerülnek napelemes rendszerek? Természetesen ez nem véletlen. A szektor gyermekbetegségeinek kinövését követően, középtávon megtérülő, tervezhető lehetőséget kaptunk a kezünkbe.

Érdekli hogy milyen jogi szabályozások, technikai követelmények, áramszolgáltatói háttér szükséges ahhoz hogy ez a fajta pénzügyi konstrukció működjön? Szimplán csak szeretné tudni, az Ön számára milyen lehetőségek léteznek?

Egyeztessen időpontot

Nálam ennyire egyszerű ez az egész, ne halogassa a dolgot, kérje ingyenes konzultációm!

NÉV
Telefonszám
Name

Adatait a törvényeknek megfelelően, bizalmasan kezeljük. NAIH szám:
Én vagy kollégám hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Bálint Sándor

Prémium Biztosítási tanácsadó

Több mint húsz éve foglalkozom biztosításokkal és pénzügyi termékekkel. Számomra tanácsadóként a legfontosabb, hogy a hozzám forduló ügyfeleknek olyan valódi megoldásokat javasoljak, amelyek átgondoltak, érthetőek, és tényleges segítséget jelentenek.

Szakmai karrieremben, és vas megyei közösségi tevékenységem során is, mindig törekszem arra, hogy bárki számára elérhető és nyitott legyek.

Találkozzunk a körmendi irodában prémium tanácsadóként biztos vagyok abban, hogy hasznos tanácsokkal tudok szolgálni. Mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy saját pénzügyi tanácsadója legyen. És Önnek ez vagyok Én!